10 Φεβρουαρίου 2021

Χρήσιμες συμβουλές για το academia.edu: Πώς μπορούμε να έχουμε ένα κοινό διαδικτυακό αρχείο πτυχιακών και άλλων εργασιών

Κάτι που ίσως φανεί χρήσιμο για κάθε σπουδαστή, απόφοιτο, αλλά και καθηγητή σε οποιονδήποτε επιστημονικό τομέα και αν αυτός ανήκει, είναι και η διαδικτυακή πλατφόρμα Academia.edu, η οποία στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα [1], αναφέρει μια σειρά από στόχους μεταξύ των οποίων είναι:

α)  Η ενθάρρυνση και επιτάχυνση της έρευνας κάθε τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο

β) η δυνατότητα διαμοιρασμού αυτών των ερευνητικών γνώσεων που προκύπτουν από την κάθε εργασία (τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο)

γ) Η δωρεάν διαφύλαξη-αποθήκευση των εργασιών μας (ιδιαίτερα για όσες χρειάστηκε να μελετήσουμε αρκετά και δαπανήσαμε εξίσου αρκετό χρόνο)

 Στην συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχουν εκατομμύρια ανά τον κόσμο ερευνητές (καθηγητές και απόφοιτοι ή και εν ενεργεία φοιτητές) οι οποίοι έχουν “ανεβάσει” πλήθος προσωπικών ή και συλλογικών εργασιών τους. Επιπλέον θα βρει κανείς αναρίθμητα διαφορετικά ερευνητικά αντικείμενα, τόσα πολλά μάλιστα που είναι αδύνατον να μην βρει κάποιος αυτό το οποίο έχει σπουδάσει η που απλώς τον ενδιαφέρει.

Ποιες άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες υπάρχουν στις οποίες μπορώ να ανεβάσω την πτυχιακή ή και άλλες εργασίες μου;

Μια άλλη πλατφόρμα είναι η Researchgate (https://researchgate.net/) η οποία χρησιμοποιείται περισσότερο από καθηγητές και φοιτητές των θετικών επιστημών (διαθέτει περισσότερες εργασίες αυτού του πεδίου). Από την άλλη μεριά όμως οι σπουδαστές των ανθρωπιστικών επιστημών (ιστορικοί, αρχαιολόγοι, θεολόγοι κ.ο.κ) φαίνεται πως επιλέγουν περισσότερο το academia.edu γιατί προφανώς βρίσκουν την συγκεκριμένη πλατφόρμα περισσότερο σχετική με τον κλάδο τους. Συμπερασματικά λοιπόν, υπάρχουν δεκάδες επιλογές, ωστόσο οι δύο από αυτές βρίσκονται στην πρώτη θέση με τις περισσότερες δημοσιεύσεις εργασιών, όπως και με τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη τα οποία συνήθως ανήκουν στον ευρύτερο πανεπιστημιακό χώρο, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα.

Τελικά ποια ηλεκτρονική πλατφόρμα να επιλέξω;

Ο καθένας μπορεί να επιλέξει όποια επιθυμεί, ωστόσο η καλύτερη επιλογή ίσως είναι όλοι οι καθηγητές, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και απόφοιτοι, να εντάσσονται σε μία κοινή πλατφόρμα ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούν να υπάρχουν συγκεντρωμένες και να βρίσκει κανείς, τις πτυχιακές ή και άλλες ακόμη εργασίες των σπουδαστών. Στην πλατφόρμα της academia.edu έχει δημιουργηθεί ήδη και μια ενότητα από την Εκκλησιαστική μας Ακαδημία με την ονομασία <<Univercity Ecclesiastical Academy of Thessaloniki>> [3].

Πως μπορώ να εγγραφώ και να γίνω μέλος;

Η διαδικασία εγγραφής στην ιστοσελίδα https://academia.edu/ είναι σχετικά εύκολη. Πρώτου λοιπόν αρχίσει να ανεβάζει κάποιος τις εργασίες του, ακολουθεί τα εξής βήματα:


Βήμα 1: Ξεκινώ κάνοντας εγγραφή (sign up) με έναν από τους τρεις τρόπους
Βήμα 2: Αν επιλέξω εγγραφή μέσω e-mail τότε βάζω ονοματεπώνυμο και email 
  
Βήμα 3: Αμέσως θα λάβω και το παραπάνω μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο
Βήμα 4: Επιλέγω ένα από τα 8 πεδία που εμφανίζονται
Βήμα 5: Επιλέγω την Σχολή-Ακαδημία στην οποία ανήκω και εφόσον υπάρχει στην λίστα
Βήμα 6: Επιλέγω και το Τμήμα (Department) ή το Πρόγραμμα (Programme) σπουδών μου,              είτε το Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων είτε το Ιερατικών Σπουδών.
Βήμα 7: Επιλέγω και την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα 

[Σημείωση: Σε περίπτωση που κάποιος θα χρειαστεί βοήθεια για την εγγραφή του στο academia.edu, είτε για κάποια άλλη λειτουργία της πλατφόρμας, είτε και για οτιδήποτε άλλο μπορεί να τον απασχολεί μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας η να αφήσει το σχόλιο και την ερώτηση του στο τέλος αυτής της σελίδας. Επίσης, ότι άλλο μπορεί να γνωρίζει για το θέμα αυτό και κάποιος άλλος συμφοιτητής, συναπόφοιτος ή και καθηγητής μας, θα ήταν καλοδεχούμενο, καθώς ο σκοπός δημιουργίας αυτού του ιστοτόπου (των <<Ιεροσπουδαστών>>) είναι κοινός και συνεπώς η παραμικρή συνεισφορά του καθενός  σε θέματα που μας απασχολούν θα είναι ωφέλιμη και ευεργετική για όλους μας.]

 

Αναγνωστόπουλος Ευθύμιος, απόφοιτος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Α.Ε.Α.Θ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου